Naast het geven van voedingsadviezen en het coachen van cliënten, vind ik het ook erg leuk om te koken en mijn creativiteit kwijt te kunnen in de keuken. Ik plaats bijna dagelijks gezonde én lekkere recepten, op Instagram & Facebook.

Ook maak ik in het weekend regelmatig verse soepen, gezonde cupcakes of chocolade brownies. Ik streef er naar om alles te doen met zo min mogelijk suiker en ik kies regelmatig voor bijvoorbeeld banaan, avocado of kokosolie om dingen mee te bereiden.

Naast koken ben ik GEK op reizen. Bijvoorbeeld stedentrips of een bezoek aan mijn ouders in Spanje. Tijdens deze stedentrips of vakanties plaats ik ook veel foto’s van gerechten en bezienswaardigheden. De afgelopen jaren en maanden ben ik vooral in Praag, Berlijn, Brussel en Italië geweest. Ik vind het geweldig om verschillende culturen te zien én te proeven.

Als klein meisje vond ik het al leuk om mee te helpen in de keuken. En nog steeds vind ik het leuk om recepten uit te proberen en voor vriendinnen of familie te koken. Daarom vind ik het ook belangrijk om mijn cliënten leuke recepten en goede tips mee te geven waar ze mee aan de slag kunnen. Niet iedereen is een masterchef, maar met een klein beetje creativiteit en motivatie kom je al een heel eind!

Courgette-kokos soep

Ingrediënten: (voor ongeveer 4 personen)

– 2 grote courgettes
– 1 rijpe avocado (of 2 als je van een romige soep houdt)
– 1 grote rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 klein stukje verse gember
– 1 kleine verse rode peper
– Ongeveer 2 1/2 blokjes groente bouillon (Biologisch)
– Kokosolie (pot)
– Zo’n 1,5-2 liter water
– Een klein pakje of blikje kokosmelk

Bereidingswijze:

Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit deze in een grote pan met wat kokosolie. Voeg vervolges de klein gesneden stukjes courgette toe samen met de rode peper en de gember. Voeg wat water en een bouillonblokje toe en laat alles zo’n 10 minuutjes koken. Voeg dan de rest van het water en de bouillon toe en voeg als laatst de avocado en de kokosmelk toe. Maak alles dan glad met een staafmixer en voeg peper & zout toe naar smaak. Eet smakelijk!

Groente-taartjes met aubergine, courgette, tomaat en geitenkaas/mozzarella (Wil je koolhydraat arm eten? Laat dan de couscous weg of neem hier slechts één opscheplepel van)

Ingrediënten voor de groente-taartjes:
– 2 courgettes
– 2 grote aubergines
– 5-6 roma tomaten
– 2 bolletjes mozzarella
– Ongeveer 200 gram verse geitenkaas
– Pijnboompitten
– Eventueel basilicum voor de versiering
– Eventueel een theelepel pesto voor op de mozzarella
– Een pakje (spelt) couscous
– Couscous kruiden

Ingredienten voor de tomatensaus:
– 1 grote (rode) ui
– 2 teentjes knoflook
– 5 tros- of roma tomaten (eerst even plisseren)
– een kartonnen pakje met gezeefde tomaten (soort saus)
– een paar verse Basilicum blaadjes
– Peper, zout

Bereidingswijze:
Snijd de ui en knoflook fijn en fruit ze in een grote pan aan. Voeg de fijn gesneden tomaten eraan toe en laat alles een paar minuten pruttelen op laag vuur. Voeg dan het pakje tomaten saus toe en de verse basilicum. Maak alles glad met de staafmixer en voeg wat peper & zout toe.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden. Zorg ervoor dat je een grote ovenschaal bij de hand hebt; vet deze dun in met wat olijfolie. Was dan alle groente en snijd er plakken van (iets minder dan 1cm dik). Gril dan eerst de aubergines en de courgettes (is een optie). Maak dan groente-taartjes door te stapelen; begin met aubergine, een stukje geitenkaas of mozzarella & pesto, en dan een plakje tomaat, vervolgens courgette en vervolgens weer geitenkaas of mozzarella.
Voeg wat peper & zout toe en zet het ongeveer 17-20 minuutjes in de oven (kijk goed of het niet te hard gaat en stel eventueel de temperatuur even bij).

Ondertussen kan je dan rustig de tomatensaus en de (spelt) couscous bereiden (zie verpakking). Voor 4 personen kan je ongeveer 3/4 van het pakje gebruiken; zijn jullie grote eters, gebruik dan het hele pakje. Voeg couscous kruiden toe naar smaak, maar gebruik niet teveel want de smaak van de kruiden mag niet overheersen. Zijn de groente-taartjes klaar? Serveer dan eerst een ‘bedje’ couscous, hierbij wat verse tomatensaus en leg de groente-taartjes dan bovenop de couscous. Maak het af met wat pijnboompitjes en verse basilicum…. en genieten maar!!!

Print het uit!

Een verse mousse van banaan, avocado en Griekse yoghurt, met Chiazaad, cranberry’s en 2 paranoten.

Ingrediënten:
– 2 grote bananen
– 2 grote avocado’s
– Ongeveer 250 ml Griekse yoghurt
– 3 eetlepels chiazaad
– 4 eetlepels cranberry’s
– snufje zout
– Wat paranoten (of andere noten), voor de versiering

Bereidingswijze:
Doe de bananen en de avocado in kleine stukjes in een grote kom. Voeg wat zout toe.
Doe de Griekse yoghurt erbij en maak alles glad met een staafmixer (of blender).
Roer dan de Chiazaad er door heen en laat het dessert ongeveer een uur opstijven in de koelkast. Doordat de Chiazaadjes gaan opzwellen krijg je als het ware een ‘mousse’.
Maak het mooi op in een leuk glas en voeg de cranberry’s en de noten eraan toe.

En Voilá….. Eet smakelijk!!

* Groene Smoothie:

– Verse bladspinazie
– 1/2 avocado
– Sinaasappel
– Watermeloen
– Halfvolle of volle yoghurt of kwark

–> Maak het fijn met een staafmixer of blender en genieten maar!

* Roze Smoothie:

– 1 gekookt bietje
– 1 handje aardbeien
– 1 klein handje frambozen
– Halfvolle of volle yoghurt of kwark
– Eventueel 1 eetlepel chiazaad of gebroken lijnzaad (ter bevordering vd stoelgang)

–> Maak het fijn met een staafmixer of blender en genieten maar!

 

Wil je meer weten en ben je benieuwd naar mijn recepten en reizen? Bezoek dan eens mijn Instagram account; Maaike_Boere_Diëtist en/of mijn Facebook pagina ‘Maaike Boere Diëtist’. Ik zou het leuk vinden als je mij gaat volgen!

mijn instagram